lørdag den 6. juni 2015

Eksamen i Idræt - Orienteringsløb/adventurerace - Den færdige blog

Orienteringsløb/adventurerace.




 
Stjerneløb med endomondo
Idrætsaktiviteter båret af it


Den følgende opgave, omhandler anvendelse af it i idræt samt idræt i nærområdet. For at beskrive, hvorledes vi som gruppe har udviklet vores aktivitet, anvender vi aktivitetshjulet, hvorigennem vi analyserer, stjerneløb med endomondo. Derefter sætter vi vores aktivitet op mod blooms digitale taksonomi, for at legitimere vores undervisning på baggrund af denne teori.


Hvordan ændrer Endomondo undervisningen?
Vi valgte at anvende Endomondo i vores undervisning i to 6. klasser på Hjalleseskolen tirsdag den 14. april 2015 i to lektioner. Eleverne blev delt op i 11 hold, hvor de ca. var tre elever i hver gruppe. I hver gruppe skulle eleverne lave opgaver som en del af et stjerneløb, hvor der var 5 opgaver eleverne skulle igennem i løbet af de to lektioner. Opgaverne var forskellige og startede f.eks. med at eleverne i samarbejde i gruppen skulle løbe eller gå et bogstav i app’en Endomondo og efterfølgende vise ruten på app’en til os undervisere for godkendelse, inden næste opgave. Næste opgave var f.eks. et ord bestående af flere bogstaver eller en figur som de skulle tegne. Hver gang de gik i gang med en opgave, fik de et halvt kryds på en oversigtstavle, og når de havde gennemført den fik de en streg mere, så krydset blev fuldstændigt. På denne måde kunne eleverne hele tiden selv se hvor langt de var i stjerneløbet og hvor langt de var i forhold til de andre grupper.
Aktivitetshjulet  – Mads Hovgaard


                                                                               


Aktivitetshjulet er en model til at beskrive, analysere og udvikle aktiviteter.





Fokus
Anvendelse af it i idræt
Forenklede Fælles Mål - 6.-7. klasse - Alsidig idrætsudøvelseid1.png




Mål for indholdet
Eleverne skal kunne samarbejde og gennemføre forskellige opgaver, ved hjælp af digitale medier i nærområdet.



Samarbejde
Vores fokus har været, at eleverne skulle indgå i dialog omkring idrætslig læring i nærområdet. Ved hjælp af det digitale medie Endomondo, skulle eleverne aftale hvor de skulle gå eller løbe hen og blive demokratisk enige om, hvordan udformningen af opgaven skulle løses i nærområdet.


Orienteringsløb via Endomondo
    Det andet fokus for undervisningen, var at eleverne kunne orientere sig omkring, hvor de gik, ved at skulle forholde sig til deres egen position i nærområdet. Ved hjælp af Endomondo, kunne eleverne se hvor de gik, på et interaktivt kort, og skulle ud fra dette “fugleperspektiv” kunne orientere sig og skabe figurer.   


Krop
Eleverne løb og gik rundt i nærområdet. Eleverne brugte deres synssans til hvordan de skulle placere sig i forhold til den stillede opgave, samtidig var høresansen i brug  mellem gruppemedlemmerne, da de skulle samarbejde for at løse opgaven. Når eleverne arbejde med Endomondo skulle de samtidig forholde sig til deres placering set ud fra et fugleperspektiv, hvilket ville påvirke deres sanseapparat.
Almene handlekompetencer
I en idrætsfaglig undervisning er målet, at eleverne udvikler kropslige og idrætslige kompetencer.  Ydermere søger vi med idrætsundervisningen, at stimulere elevernes personligt og sociale kompetence. Disse fire kernekompetencer kan sammen være med til at udgøre handlekompetencen som et kompetenceintegrerende dannelsesideal.
I undervisningen med Endomondo havde eleverne den idrætslige kompetence er i spil. Dette ses når eleverne anvender navigationskortet i appen. Her træner eleverne det at navigere efter kort, med reference til orienteringsløb.
Et andet eksempel kunne være at de i grupper  skal kunne være i stand til at arbejde sammen med hinanden, da selve forløbet i høj grad lægger op til samarbejde. Her kommer den sociale kompetence i spil, da de på hver deres hold, skal kunne være i stand til at forstå, acceptere, kritisk vurdere, tage ansvar og kommunikere med hinanden“Handlekompetencens struktur og kvalitet”, har de fire kernekompetencer en indbyrdes indflydelse på hinanden i forestillingen om den kompetencefremmende idrætsundervisning.
Med udgangspunkt i den den sociale kompetence, vil den enkelte elev udvikle personlige kompetencer, som indebærer, at eleven bliver i stand til, reflektere over egen handling og reagere derpå.   


Retningslinjer
I grupper af 3-4 elever, havde hver gruppe en telefon til rådighed. Grupperne fik en opgave de skulle løse f. eks “Tegn en palme”. Gruppen tændte Endomondo og skulle ved hjælp af app’en tegne en palme, ved at løbe en rute, som blev indtegnet på appen. Når de havde løst opgaven - og en færdig tegning, løb gruppen tilbage til underviseren og fik godkendt opgaven, samt et kryds på pointboardet, hvorefter de fik den næste opgave.


Tid
Den faktiske tid var 50 minutter, da det er denne tid vi havde til rådighed. Den oplevede tid varierede i den enkelte gruppe, i forhold til måden, hvorpå eleverne var i stand til at samarbejde. Tiden kunne føles meget lang hvis eleven ikke havde en funktion i forhold til den opgave gruppen blev stillet.


Feedback
Feedbacken var en løbende proces som foregik når eleverne havde afsluttet en opgave og påbegyndte en ny. Lærerne kommer med gode råd til hvordan eller hvor de kunne starte deres næste opgave. Da vi var fire undervisere på i lektionen, var vi to lærere ved tavlen, som gav eleverne feedback på det produkt de fremviste, her var det vigtigt som underviser, at vurdere kvaliteten af tegningen i forhold til gruppens tid og deres motivation for at holde en høj energi i den resterende tid. De to andre lærere var ude blandt eleverne og agerede vejledere. Aktiviteten var elevstyret, således at eleverne blev aktører, og feedbacken blev derfor kun vejledende.


Relationer
Lærerne var tovholdere for aktiviteten, eleverne var inddelt i 11 grupper af 3-4 elever. Eleverne skulle samarbejde om aktiviteten og i fællesskab løse opgaverne. I grupperne var det vigtigt at eleverne formåede at uddelegere opgaverne imellem sig.





Rekvisitter
Tavle (til pointboard), papir med opgaver (som blev uddelt til grupperne), mobiltelefon og appén Endomondo.


Rum
Skolens nærområde (Boldbane, legeplads, skolegård osv.)


Energi
Energi er styret af alle de andre faktorer i aktivitetshjulet. I aktiviteten var energien høj ved de grupper, hvor samarbejdet fungerede. I andre grupper var eleverne ikke gode til at samarbejde, og der var f.eks en elev der løb ruten selv, hvor resten af gruppen ikke løb med rundt. Derfor bliver energien meget styret af relationerne i gruppen.  


Blooms digitale taksonomi:
Blooms digitale taksonomi er en videreudvikling af den oprindelige taksonomi fra 1956, som vi tit beskæftiger os med i hvervet som folkeskolelærere. Denne digitalisering af taksonomien er specielt spændende i forhold til Web 2.0.
digital-taksonomi-9001.png
Figur 2: Blooms digitale taksonomi af Andrew Churches (http://www.laeringsteknologi.dk/?p=149)


Den digitale taksonomi er en inspiration og guide til hvordan man kan planlægge og evaluere sin undervisning. Det er dog ikke en facitliste til, hvilke ting man kan bruge. I løbet af planlægningen er det vigtigt, at man som lærer stiller sig selv nogle reflekterende spørgsmål:
  • Hvilke digitale tilføjelser arbejder mine elever allerede med?
Svar:
Eleverne er vant til at arbejde med deres mobiler i undervisningen. Derudover kender de f.eks. app’ene Maps og Navigation.


  • Hvilke arbejder de ikke med?
Svar:
Eleverne har aldrig tidligere arbejdet med Endomondo som en del af et orienteringsløbsforløb.


  • Hvad ville det betyde for arbejds- og organiseringsformer, lærer- og elevroller, hvis eleverne arbejdede med f.eks. de digitale tilføjelser i de 2 øverste kategorier?
Svar:
I vores forløb ændrer det sig således, at lærerrollen primært bliver vejledende og at være tovholder for selve stjerneløbet og elevernes rolle, i undervisningen, bliver primært aktører, hvor de selv er medbestemmende i udførelsen af opgaverne. Eleverne skal selv vurdere nærområdet og skabe en figur ud fra den rute de bliver enige om, skal se således ud.


  • Hvordan kan jeg være sikker på, at eleverne faktisk lærer mere?
Svar:
Læringen sker når eleverne kan argumentere for hvorfor de vælger f.eks. at lave deres rute præcis der hvor de løber eller går. Derudover kan man se at eleverne udformer figurerne på deres egen måde og selv kan være med til at bedømme om de ruter og figurer de laver er lavet, så de kan vises til andre end dem selv og kan vurdere om det er en legitim udførelse af opgaven.

Evaluering fra eleverne.
Positivt:
·      Sjovt og udfordrende fordi det var svært at udforme de forskellige figurer og bogstaver.
·     Vi var nød til at stille os på positioner, og have en som løb ud fra dette. Ellers kunne vi ikke få det lavet præcist.
·      Vi fandt ud af hvordan det var smartest at lave det pænt og rigtigt.

Faldgrupper:
·      Det var grupper hvor der bare var en som løb, imens de andre stod og kiggede.

Evaluering og videreudvikling:
Ud fra vores opsætning af aktiviteten, hvor eleverne i grupper af 3-4 eleverne, har skulle samarbejde omkring at konstruere figurer, vil man kunne se denne lektion ud fra at, det bliver en forøvelse til at kunne anvende Endomondo som katalysator for at konstruere figurer ved hjælp af digitale kort.


Ændringer i den pågældende lektion
  • Vi kunne med fordel tilføje en tidsramme på hver enkelt opgave. Det kunne være 10 minutter til hver opgave, på den måde bliver aktiviteten mere intensiv.
  • Større fokus på, forskellige tilgange til at konstruere figurere i grupperne, ud fra elevernes forudsætninger.
  • Større fokus på sammensætning af grupper. Her vil man kunne sammensætte grupperne ud fra elevernes forskellige kompetencer.
  • Eleverne skal kunne udvikle beskrivelser af opgaver til hinanden. Her bliver der fokus på kreativitet og samarbejde. Ydermere vil eleverne få en forståelse for at “komme bag om opgaven” og kunne konstruere opgaver, som referere til at kunne arbejde med orienteringsløb.
Fremadrettet undervisning
  • Vi kunne implementere kompas og Endomondo, ved at eleverne skal løbe ruter i landskabet efter koordinater og retninger, som er bestemt af underviseren. Ved at løbe den rigtige rute, danner eleverne figurer de på forhånd ikke er bekendte med. Den konstruerede figur kan fungere som evalueringsredskab.


Tværfaglighed:
En perspektivering af vores forløb kunne være, at udføre vores undervisning mellem flere fag. Eleverne kunne få flere mål opfyldt i Geografi, hvor de skal kunne studere kort og udforske nærmiljøet. Eleverne ville kunne opfylde flere matematiske mål og ville få flere kompetencer i spil, ved at få Endomondo til at måle, regne og tegne matematiske figurer og afstande. Ydermere kunne man lægge et historisk forløb ind over undervisningen, hvor man f.eks. ville kunne lave en historisk gennemgang af Odenses midtby, hvor man på forskellige positioner stopper, laver løbe- og gangruter som viser forskellige historisk betydende ting, som giver mening i forståelsen af f.eks. besættelsen af Odense under 2. verdenskrigs begyndelse.







Bilag:
Billeder fra lektion på Hjalleseskolen:








 
Et andet eksempel:


ADVENTUREACE2.png

Ingen kommentarer:

Send en kommentar